Login
Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Informatie over Waadi

Als je gaat werken via de R2Group, dan krijg je ook te maken met de WAADI wetgeving. WAADI staat voor Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs. Lees hieronder de informatie van de overheid over deze WAADI wet:

De wet heeft ten doel om de rechten van werknemers beter te beschermen en waarborgen. Volgens de WAADI zijn alle organisaties welke arbeidskrachten beschikbaar stellen verplicht hun activiteiten in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te vermelden.

Wanneer is er sprake van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten?

In de Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (WAADI) zijn een aantal onderdelen opgenomen die omschrijven wanneer er sprake is van ter beschikkingstelling van arbeidskrachten (TBA). Het gaat om de volgende onderdelen:

  • arbeidskracht;
  • tegen vergoeding;
  • aan een ander;
  • onder diens toezicht en leiding;
  • anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst;
  • arbeid verrichten.

In de praktijk kunnen arbeidskrachten in verschillende constructies en onder verschillende benamingen worden aangeboden. Het kan bijvoorbeeld gaan om uitzendwerk, detachering, payrolling of verhuur of uitlening van personeel.

Het maakt niet uit welke naam er aan gekoppeld wordt, als aan alle bovengenoemde bestanddelen uit de omschrijving wordt voldaan, is er sprake van TBA. Of sprake is van TBA wordt beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden van een concrete situatie.

De uitlenende werkgever moet in het Handelsregister geregistreerd zijn als partij die arbeidskrachten ter beschikking stelt. De inlener moet aantonen dat hij bij de KvK heeft gecontroleerd of de uitlener geregistreerd staat.

In hoeverre vallen ZZP’ers, vof-ersonder en maatschapmaten de registratieplicht WAADI?

Indien vennoten uit een vof, maten uit een maatschap en ZZP’ers onder toezicht en leiding van een ander gaan werken - zichzelf dus uitlenen - vallen zij niet onder de registratieplicht. Als de ZZP’er zichzelf in een bv heeft ondergebracht, dan is hij/zij geen zzp-er meer maar een werknemer van de bv. De bv valt dan wel onder de registratieplicht.

In hoeverre valt een BV onder de registratieplicht WAADI als zij de directeur uitleent?

Een directeur is in dienst van de bv. Als jouw bv de directeur uitleent, moet je bv voldoen aan de registratieplicht.

Wat moet ik doen als ik nog niet Waadi geregistreerd ben?

Als je bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stelt, pas dan je ondernemingsactiviteit aan in het Handelsregister. Doe dit via dit formulier. Selecteer je bedrijf, kies ‘Vestigingsgegevens wijzigen’ en vul bij ondernemingsactiviteiten in: 'ter beschikking stellen van arbeidskrachten'. Het aanpassen van de ondernemingsactiviteit is gratis.
Copyright © 2021 R2Group   |  Privacystatement   |  Disclaimer
R2Group bv gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.